Momo Kapor: Smrt i ja smo na ti!
0 komentara

Objavljeno 04.03.2010 u 23:13

Čuveni pisac i slikar, jedan od poslednjih čuvara beogradskog boemskog duha, Momčilo – Momo Kapor, preminuo je juče na VMA posle duge i teške bolesti.

MOMO kapor Momo Kapor: Smrt i ja smo na ti!

Jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpskih pisaca u poslednjem intervjuu za „Gloriju“ otkrio je o čemu je razmišljao dok su mu davali anesteziju i zbog čega, uz suprugu Ljiljanu, oseća spokoj čoveka koji je u životu postigao sve što je želeo.
„Smrt i ja smo na ti. Ne bojim je se, jer se ispostavilo da je ona potpuno uobičajena stvar koja daje dimenziju životu. Čovek koji ne misli o smrti svakog jutra kad se probudi nije normalan“, rekao je tada Kapor.

„Kad sam saznao od čega bolujem, primio sam to najnormalnije, jer sam već uradio sve što je trebalo, napisao silne knjige, naslikao masu slika. Imam sjajnu suprugu, dve ćerke i unuka (14). Pitao sam se šta još treba da uradim. Shvatio sam šta je smrt kad sam dobio anesteziju. Vi legnete, potpuno goli, prekriveni plahtom i jedna lepa lekarka vam stavlja masku na lice.

momo kapor Momo Kapor: Smrt i ja smo na ti!

Poslednje reči koje sam joj rekao bile su: „Doktorko, jeste li naručili buđenje?“. Onda potonete u nešto tamno, bez snova, košmara i sećanja, bez ičeg, kao blek aut. Ako se probudite, a ja sam se budio nekoliko puta, onda je to lepo“.

Momo je bio svestan da nije pobedio rak: „Nema osobe koja je pobedila karcinom, nemoguće je pobediti ga. To je jednostavno truljenje materijala. Kad neko umre od neizlečive bolesti, kako se kaže, zapravo je umro jer je dotrajao“.

Inače, Momo Kapor je rođen u Sarajevu 1937, a odmah po završetku Drugog svetskog rata sa porodicom se preselio u Beograd u kome je ostao do kraja života i bio njegov svojevrsni hroničar. Diplomirao je slikarstvo 1961. na Akademiji likovnih umetnosti. Otkako je 1975. objavio „Folirante“ napisao je veliki broj romana i zbirki priča. Autor je i brojnih dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova („Bademi s onu stranu smrti“, „Valter brani Sarajevo“, „Kraj vikenda“). Najpoznatija dela su mu „Provincijalac“, „Ada“, „Zoe“, „Una“, „Od sedam do tri“, „Knjiga žalbi“, „Zelena čoja Montenegra“, „Poslednji let za Sarajevo“ , „Hronika izgubljenog grada“, „Beleške jedne Ane“…

Izvor: Alo.rs

Pročitajte i ovo:
Reklama

Odgovori

Get Adobe Flash player